TIC Desinić

Dođite i provedite vikend u lijepom desiničkom kraju, u kojem ćete ispuniti najrazličitije želje!

Okusite tradicionalna zagorska jela, opustite se u toplim i romantičnim smještajima, otkrijte netaknute prirodne ljepote i posjetite kulturne znamenitosti proteklih stoljeća.

Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela - Po plavem trnaci osnovana je 14. veljače 2014. godine.

Istražite ovdje.

Kumrovec

U pisanim spomenicima, Kumrovec se prvi put javlja godine 1463., i to kao jedan od posjeda Cesargrada koji je od ranije, već u 14. stoljeću, u vlasti Celjskih grofova.

Značenje imena Kumrovec vjerojatno potječe od riječi “kumerni” što označava siromašne, bijedne i nevoljne ljude, kako su cesergradski feudalci nazivali svoje kmetove.

Postoji i mišljenje da je ime Kumrovec nastalo od riječi “kumr” keltske riječi značenja “blato”, riječi koja je dobro opisivala stanje zemlje i prometnica u dolini rijeke Sutle. Iz istoga izvora i istoga značenja nastalo je i ime potoka i sela Škrnik.

Pročitajte više ovdje.

Desinić

Desinić je drevno naselje koje se prvi puta spominje kao sjedište župe već 1334. godine kao župa „Ecclesia sancti Gheorgii de Zothla“ („Župa sv. Jurja od Sutle“).

Međutim najstariji materijalni zapisi sežu u ranosrednjovjekovno razdoblje. Brončani jezičac pronađen u okolici sela Velika Horvatska potječe iz vremena ranokarolinškog doba oko 800. godine kada je rijeka Sutla (danas rijeka koja čini prirodnu granicu sa Slovenijom) bila također granica između Franaka na zapadu i Avara na istoku.

Pročitajte više ovdje.

Zagorska Sela

Teritorij općine se nalazi u dolini Sutle, te u cjelosti predstavlja krajnji sjeverozapadni dio donjeg Hrvatskog zagorja i sjeverozapadne okolice Zagreba.

Od godine 1886. postoji općina Sela. Ona se nalazila u sklopu kotara Klanjec i županije Varaždin. Godine 1952. u sastavu kotara Klanjec ponovno je formirana Općina Zagorska Sela. Od 1955. godine ona postaje sastavni dio bivše općine Klanjec, do 1993. godine, kada ponovno djeluje kao Općina Zagorska Sela u sastavu Krapinsko-zagorske županije.

Pročitajte više ovdje.